Ontdek na het Pauperparadijs de Pauperpad wandelroutes

categorie: Sport, Wandeltochten

Zwerven langs koloniën, struinen door de natuur, wandelen in de voetsporen van paupers; dat is wat je kunt verwachten van de nieuwe Pauperpadroutes.

De Maatschappij van Weldadigheid heeft in deze regio haar sporen achtergelaten. Prachtige monumenten, gelegen rondom intieme dorpskernen of verscholen in het ongerepte landschap, ademen nog de sfeer van het gedachtegoed van Johannes van den Bosch. In deze streek stichtte de generaal zijn vrije en onvrije koloniën.

Treed nu in de voetsporen van deze paupers! Met de app van AbelLife kun je de Pauperpadroutes thuis op je smartphone inladen. De routes zijn voor slechts € 0,99 te downloaden via de Appstore. Deze app wijst je niet alleen de weg, maar geeft je ook een schat aan informatie via de app. Je kunt zelfs foto's en historische filmpjes van bijzondere plekken bekijken en de sfeer proeven door muziek en poëzie.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan op www.pauperpad.nl voor alle informatie.

Beschikbare routes:

'Veenhuizen - een boeiend rondje' - 15 km
Welkom in Veenhuizen! Een wandeling over de voormalige woeste gronden op de grens van Friesland en Drenthe. Het is nog geen 200 jaar geleden dat generaal Johannes van den Bosch de gronden aankocht en er koloniën stichtte. Arme stedelingen kregen er in ruil voor hard werken onderdak, eten, scholing en medische verzorging. Hier in Veenhuizen werd een dwangkolonie opgericht. Misdadigers, wezen en 'ongure sujetten' werden heropgevoed tot deugdzame burgers.

Je wandelt langs de gebouwen van het voormalige gevangenisdorp en over de landerijen die tot de kolonie behoorden. Imposante gebouwen worden afgewisseld door heidevelden. De route is doorspekt met filmpjes en geluidsfragmenten van toen en nu.

De basisroute is 15 km en is uit te breiden met een ‘ommetje over de heide’ van 3 km.

'Ommerschans -'t vergeten verleden' – 14 km
Lieflijke laantjes, groene velden en prachtige vergezichten. Wandelen in en om Ommerschans is geen straf. Dat was ooit wel anders. Rond 1819 werd op deze plek een dwangkolonie gesticht. Het doel? Heropvoeding van bedelaars en landlopers. Onder erbarmelijke omstandigheden werkten en woonden zij hier in een afgesloten complex. Het gebouw is verdwenen, maar de herinnering blijft. Dankzij de Stichting Participatieproject en Vereniging de Ommerschans die de roerige geschiedenis van de Ommerschans weer zichtbaar maakt in het landschap!

‘Frederiksoord – Poort tot ‘t Oord – 15 km (of verkort 5 km)
De beschermde dorpsgezichten van Frederiksoord en Wilhelminaoord ademen nog altijd de sfeer uit van de Maatschappij van Weldadigheid. 35 monumenten vertellen het unieke verhaal van de eerste proefkoloniën die hier werden gesticht. De kale Drentse zandgronden hebben plaatsgemaakt voor vaste patronen van lanen, met op vaste afstand van elkaar de karakteristieke koloniewoningen. De weide- en akkergronden worden afgewisseld door prachtige bossen en heidevelden. Ertussen vind je statige gebouwen, die nu rijkdom uitstralen. Hoe anders was dit vroeger….