Een Dafje uit in de vrije koloniën

categorie: Arrangementen

EEN DAFJE UIT IN DE VRIJE KOLONIËN

Een Weldadig Oord
Met een ronkend motortje, kleine bandjes en een dun stuurtje ontdekt u een uniek gebied met een heel bijzondere geschiedenis. De vrije Koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid zijn genomineerd voor de Unesco Wereld Erfgoed lijst vanwege deze unieke historie.

Per oud-Hollandse Daf kunt u deze tijd op een ludieke manier beleven en voelt u zich even een kolonist uit de 19de eeuw. U maakt een prachtige rondrit door onder andere de vrije koloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord. Maar u maakt ook kennis met de desperado koloniën Marijenkampen, Nijensleek en Noordwolde Zuid.

Wees zuinig op uw zakboekje
Rond 1818 kregen de paupers uit de steden de kans om een nieuw leven op te bouwen als boer. Zij kregen een stukje grond en een koloniehuisje tot hun beschikking en hadden hiermee een schuld bij de Maatschappij.
Deze schuld kon afgelost worden met hun verdiensten en dit werd door de wijkmeester genoteerd in het zakboekje. Zodra je met het zakboekje aan kon tonen dat je schuld afgelost was, was je vrij om weer te vertrekken uit de Kolonie maar je kon ook blijven.

                      

U krijgt het zogeheten zakboekje mee en aan de hand van dit boekje kunt u de weg vinden en dient u de vragen te beantwoorden. Op deze manier leert u het verhaal van Generaal Johannes van den Bosch kennen.

Aan het einde van de tour levert ieder team zijn zakboekje in en wordt, net als in de kolonietijd, de medaille aan het winnende team uitgedeeld.

Optioneel: Onderweg bezoek De Koloniehof
Een bezoek aan de Koloniehof is zeker aan te raden waarbij u nog beter een indruk krijgt van deze bijzondere geschiedenis. (toeslag € 4,50 per persoon)

PROGRAMMAVOORBEELD (tijden zijn aan uw wensen aan te passen)

  • 14:00 uur ontvangst met koffie/thee en cake in de vorm van een koloniehuisje
  • 14:30 uur na de uitleg en ontvangst zakboekje vertrek per Daf
    Voor onderweg krijgt u een picknickmandje mee met een versnapering.
  • 17:00 uur einde tour gevolgd door de prijsuitreiking inclusief medaille
  • 17:30 uur aanvang barbecue (diner of buffet is ook mogelijk)
  • Prijs v.a. € 75,00 p.p. (incl. BTW)

Hotel Frederiksoord
Majoor van Swietenlaan 20
8382 CG Frederiksoord (Drenthe)
Tel: 0521 - 38 15 00
info@hotelfrederiksoord.nl
hotelfrederiksoord.nl