Bommen en granaten

categorie: Overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog

Het Holtingerveld heeft een belangrijke rol gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers legden er een vliegveld aan als uitvalsbasis voor Duitse jachtvliegtuigen. Ongeveer 4000 dwangarbeiders die in een kamp op het terrein waren opgesloten, werden verplicht aan het vliegveld te werken. Het vliegveld is nooit in gebruik genomen doordat het tot twee keer toe door de geallieerden is gebombardeerd.

Infrastructuur nog herkenbaar

Op het Holtingerveld zijn de meer dan 2500 bomkraters nog herkenbaar als poelen en kuilen in het veld. De landingsbaan en rolbanen van het vliegveld vormen nu wandelpaden in het natuurgebied dat hier is ontstaan. 

Ook de gebruikte hangars zijn nog duidelijk in het landschap te herkennen en er zijn rails gevonden van een spoorlijntje dat werd gebruikt voor het vervoer van materialen.

Gebouwen

Ook staan er in de omgeving nog vele gebouwen die in de oorlog een rol hebben gespeeld. Zo staat aan de Molenweg 1 in Havelte het voormalig Wachthuis dat diende als toegang voor het vliegveld. Destijds werd de weg versperd door een slagboom. 
Op de hoek van de Hogelaan en het Churchillplantsoen in Havelte bevindt zich een grote heuvel. Een restant van de communicatiebunker die hier in de Tweede Wereldoorlog stond.