Nationaal Park Weerribben-Wieden

Grenzend aan het nationale park van Drenthe ligt Nationaal Park Weerribben-Wieden, in het waterrijke gebied van Noordwest-Overijssel. Pittoreske plaatsen als Giethoorn en de historische Zuiderzeestadjes liggen er op steenworp afstand vandaan. ’s Zomers biedt de omgeving een schitterend schouwspel van kabbelend water en wuivend riet. Bij strenge vorst is het een fantastisch gebied om stoere schaatstochten te maken.

Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste aaneengesloten laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. De ecologische waarde van het Nationaal Park is van internationale allure. Een labyrint van plassen, meren, slootjes, mysterieus ogende moerasbossen, uitgestrekte rietpercelen en hoekjes hooiland. Het park oogt als een oase van rust. Maar achter die façade bruist de dynamiek van de natuur. Verlanding is een niet te stoppen proces. Land wordt water, dat uiteindelijk weer zal verlanden. Dat is het eeuwige ritme van de Weerribben-Wieden. 

Giethoorn, Venetië van het Noorden
Het leven van ooit lijkt zich nog steeds te spiegelen in de Dorpsgracht. De tijd dat alles over water ging. Vervoer met punters en pramen. De boer met z’n vee en het hooi, de postbode, de bakker, de parlevinker. De gracht met aan weerszijden rietgedekte boerderijtjes was een levensader. Het water, de bruggetjes en de vlonders van de fiets- en voetpaden geven Giethoorn de uitstraling van Venetië. Met een rondvaartboot of fluisterbootje kun je Giethoorn uitstekend verkennen.

De leukste adressen voor een dagje varen vind je op visitweerribbenwieden.