Nationaal Park Drents-Friese Wold

Bossen waar je uren in kunt struinen. Kilometers fietspaden, wandelpaadjes, ruiterpaden en MTB-routes. En bovendien kinderroutes en een speciaal familiepad. In het Drents-Friese Wold kun je je hart ophalen. Dit Nationaal Park is het op één na grootste aaneengesloten bosgebied van ons land en het ligt op de grens van Friesland en Drenthe. Maar er is meer dan alleen bos in het Drents-Friese Wold. Je vindt er ook zandverstuivingen zover je oog reikt (de Kale Duinen) en waar je lekker van het pad af mag. En moerassen, vennetjes en heide, bolle akkers en bloeiende beekdalen.

In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park: een indrukwekkend mooi en groot gebied.

Wil je meer weten over het Drents-Friese Wold? Bezoek dan de website of lees de nieuwe Natuurkrant (vanaf maart o.a. te verkrijgen bij de Tourist Info Punten en het Buitencentrum Appelscha).

Doldersummerveld

Het Doldersummerveld is een prachtig stuk weidse natuur. Een uitgestrekt vochtig heidereservaat ten noorden van Doldersum. Het maakt deel uit van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het natte heide­veld heeft een sterk wisselend waterpeil, de bodem is op elke plek weer anders en dan zijn er ook nog flinke hoogteverschillen. Dit alles heeft als pluspunt dat er heel veel verschillende soorten planten en dieren leven in dit gebied. 

Op het Doldersummerveld tref je dagelijks een schaapherder met zijn kudde aan. De schaapskooi staat aan de Huenderweg en hier vind je ook het informatiecentrum Doldersummerveld. Een bezoekje is de moeite waard!

Buitencentrum Appelscha - Familiepad

Buitencentrum Appelscha - Familiepad

categorie:

Maak in een vogelvlucht kennis met het Drents-Friese Wold door een videopresentatie en tentoonstelling. Voor de kinderen is er binnen een spannend ontdekmeubel…
Lees het complete artikel

Uitkijktoren Doldersummerveld

Uitkijktoren Doldersummerveld

categorie:

Vanaf de 'Poolse' uitkijktoren heb je een schitterend uitzicht over de heide.
Lees het complete artikel

Archeologische tochten met een gids

Archeologische tochten met een gids

categorie:

Het OERmuseum West-Drenthe in Diever biedt twee archeologische wandelingen met gids aan: één op en rond de Havelterberg en één in en rond Diever...
Lees het complete artikel

Op zoek naar de kuddes

Op zoek naar de kuddes

categorie:

Er lopen verschillende typisch drentse schaapskuddes in het Drents-Friese Wold: het Drents Heideschaap en Schoonebekers
Lees het complete artikel