Monumenten en cultuurlandschap

Monumentaal, zo kun je Het nationale park van Drenthe rustig betitelen! De regio heeft meer dan 200 gebouwde monumenten. Gebouwen van honderden jaren oud tot recentere monumenten zoals de unieke radiotelescoop in Dwingeloo. 

Hoeves, kerken en kolonistenwoningen

Als je door de omgeving toert, kom je ze vanzelf tegen. Kolonistenwoningen en armenwerkhuizen, molens en middeleeuwse kerken, eeuwenoude boerenhoeves en havezaten, smederijen en schultehuizen – de voorlopers van de burgemeesterswoning. Vergaap je aan de statige heerlijkheid Overcinge in Havelte of de Sint-Nicolaas kerk in Dwingeloo met zijn opvallende ‘siepeltoren’. Een torenspits in de vorm van een ui! Even verderop staat het standbeeld van de juffer van Batinghe. Ze is de hoofdpersoon uit een mooie sage die iedereen in Dwingeloo kent.

Beschermde dorpsgezichten

Er zijn maar liefst zeven beschermde dorpsgezichten in Het nationale park van Drenthe. Je vindt ze onder meer in Dwingeloo, Havelte en Frederiksoord-Wilhelminaoord. Dankzij deze kwalificatie blijft de karakteristieke sfeer in deze plaatsen behouden. En dat zie je meteen bij aankomst! Het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid, waar Frederiksoord en Wilhelminaoord ook onder vallen, is bovendien genomineerd voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst (UNESCO). 

Met de geweldige app AnnoDrenthe.nu kun je mooie tochten door de omgeving maken: wandelend, fietsend of per auto. Met deze app komt de historie van het gebied tot leven…