Zwerf mee te voet langs de Koloniën

Zwerven langs de koloniën, struinen door de natuur, wandelen in de voetsporen van paupers: dat zijn de ingrediënten van de nieuwe Pauperpadroutes. 

De Maatschappij van Weldadigheid heeft haar sporen achtergelaten in het nationale park van Drenthe. Prachtige monumenten, gelegen rond pittoreske dorpskernen of verscholen in het ongerepte landschap. Ze ademen nog de sfeer van het gedachtegoed van Johannes van den Bosch, oprichter van de Maatschappij van Weldadigheid. Het was in deze streek waar de generaal zijn ‘vrije’ en 'onvrije' kolonies stichtte.

Treed nu in de voetsporen van deze paupers! Met de app van AbelLife kun je de Pauperpadroutes thuis op je smartphone laden. De routes zijn voor slechts € 0,99 te downloaden via de Appstore. Deze app wijst je niet alleen de weg, maar geeft je ook een schat aan informatie via de app. Je kunt zelfs foto's en historische filmpjes van bijzondere plekken bekijken en de sfeer proeven met muziek en poëzie.

Nieuwsgierig geworden? Kijk dan op www.pauperpad.nl voor alle informatie.
Beschikbare routes:

Frederiksoord – Poort tot ‘t Oord – 15 km (of verkort 5 km)
Beschermde dorpsgezichten van Frederiksoord en Wilhelminaoord ademen nog altijd de sfeer van de Maatschappij van Weldadigheid. 35 monumenten vertellen het unieke verhaal van de eerste proefkolonies die hier werden gesticht. De kale Drentse zandgronden hebben plaatsgemaakt voor vaste patronen van lanen, met op vaste afstand van elkaar de karakteristieke koloniewoningen. De weides en akkergronden worden afgewisseld door prachtige bossen en heidevelden. Ertussen vind je statige gebouwen, die nu rijkdom uitstralen. Hoe anders was dit vroeger….

Veenhuizen - een boeiend rondje - 15 km
Welkom in Veenhuizen! Een wandeling over de voormalige woeste gronden op de grens van Friesland en Drenthe. Het is nog geen 200 jaar geleden dat generaal Johannes van den Bosch de gronden aankocht en er koloniën stichtte. Arme stedelingen kregen er in ruil voor hard werken onderdak, eten, scholing en medische verzorging. In Veenhuizen werd een dwangkolonie opgericht. Bedelaars, wezen en 'ongure sujetten' werden heropgevoed tot deugdzame burgers.
Je wandelt langs de gebouwen van het voormalige gevangenisdorp en over de landerijen die tot de kolonie behoorden. Imposante gebouwen worden afgewisseld door hoogveen en hei. De route is doorspekt met filmpjes en geluidsfragmenten van toen en nu.
De basisroute is 15 km en is uit te breiden met een ‘ommetje over de heide’ van 3 km.

Ommerschans -'t vergeten verleden – 14 km
Lieflijke laantjes, groene velden en prachtige vergezichten. Wandelen in en om Ommerschans is geen straf. Dat was ooit wel anders. Rond 1819 werd op deze plek een dwangkolonie gesticht. Het doel? Het heropvoeden van bedelaars en landlopers. Onder erbarmelijke omstandigheden werkten en woonden zij hier in een afgesloten complex. Het gebouw is verdwenen, maar de herinnering blijft. Dankzij de Stichting Participatieproject en Vereniging de Ommerschans die de roerige geschiedenis van de Ommerschans weer zichtbaar maakt in het landschap!