Koloniën van Weldadigheid

Het nationale park van Drenthe heeft een ‘koloniaal’ verleden. Frederiksoord, Wilhelminaoord en Boschoord maken namelijk deel uit van de Koloniën van Weldadigheid. Deze landloperskoloniën werden in de vroege 19e eeuw opgericht door generaal Johannes van den Bosch. Het plan was om arme lieden in de koloniën om te scholen tot landarbeiders en zo in de samenleving te integreren. De Maatschappij van Weldadigheid voorzag tot in de jaren dertig van de twintigste eeuw in werk, onderdak, onderwijs en zorg. De huidige Maatschappij van Weldadigheid zet zich in om de tastbare sporen van het cultureel erfgoed te bewaren.

De Koloniën van Weldadigheid

Er is nog veel van dit verleden te zien in het landschap: kolonieboerderijtjes, huis Westerbeek, de mandenmakerij, de gaarkeuken, de diverse scholen en kerken, het dorpshuis van Wilhelminaoord én de verkaveling van het land. Je kunt in het gebied prachtige wandelingen maken langs al deze monumenten. Ze vertellen het verhaal van een uniek stuk Nederlandse geschiedenis.

Pauperpad

Er is een fantastische manier om deze bijzondere geschiedenis én de mooie omgeving te ervaren: wandel of fiets het Pauperpad. Je kunt een arrangement boeken of het Pauperpad in losse wandelingen of fietstochten opdelen. De Pauperpad app voert je langs de afwisselende routes.

Welkom Toen Welkom Nu: 200 jaar kolonien van Weldadigheid

Welkom Toen Welkom Nu: 200 jaar kolonien van Weldadigheid

categorie: Ontdek

In april 2018 is het 200 jaar geleden dat Johannes van den Bosch de Koloniën van Weldadigheid Frederiksoord e.o. stichtte. Daarom staat 2018 in het teken…
Lees het complete artikel