Dwingeloo Radiotelescoop

Aan de rand van het Dwingelderveld bij Dwingeloo staat een enorme radiotelescoop, pal naast uitgestrekte heidevelden. Met zijn diameter van 25 meter was de telescoop bij de ingebruikname in 1956 de grootste beweegbare radiotelescoop ter wereld.

ASTRON

ASTRON gebruikte de telescoop voor wetenschappelijk onderzoek van het melkwegstelsel, de zon en het heelal. ASTRON Netherlands Institute for Radio Astronomy is het Nederlandse onderzoeksinstituut dat ontdekkingen in de radiosterrenkunde mogelijk maakt. 

Rijksmonument

De radiotelescoop is nu een rijksmonument. Vrijwilligers van CAMRAS beheren en onderhouden de telescoop en gebruiken het om belangstelling voor techniek en sterrenkunde bij de jeugd te stimuleren en mensen kennis te laten maken met radioastronomie. De radiotelescoop heeft onlangs een grote restauratie ondergaan.

ASTRON

ASTRON

categorie:

Ruim 50 jaar geleden plaatste ASTRON, het Nederlands instituut voor radioastronomie, een radiotelescoop bij Dwingeloo aan de rand van het Dwingelderveld.
Lees het complete artikel

De ontdekking van de hemel

De ontdekking van de hemel

categorie:

De Ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch is een meesterwerk uit de Nederlandse literatuur. Mulisch schreef het boek in Dwingeloo bij de radiotelescoop.
Lees het complete artikel

Uitleg over de telescoop

Uitleg over de telescoop

categorie:

Bij de radiotelescoop staan informatieborden met uitleg over de radiotelescoop. Ook zijn er hekvertellingen en rondleidingen voor groepen.
Lees het complete artikel