Donkere nachten en duizenden sterren

Het Dwingelderveld en het Drents Friese Wold behoren tot de donkerste plekken van Nederland. In een heldere nacht kun je heel wat sterren tellen. In de stad zie je in een donkere nacht maar een stuk of 50 sterren. Midden op het Dwingelderveld zijn dat er zo’n 2500 en in het Drents Friese Wold zie je er zelfs wel 2900!

Eropuit in het holst van de nacht

Wil je de duisternis ervaren in Het nationale park van Drenthe? De nachtwandelroute op het Dwingelderveld is een echt avontuur. Op deze route spot je een ongelofelijke hoeveelheid sterren. Het is een heel speciaal gevoel om naar de indrukwekkende Melkweg te kijken. Maar er is meer te beleven in het holst van de nacht. Omdat de duisternis het zicht beperkt, komen je andere zintuigen aan bod. De geuren 's nachts lijken veel intenser en met wat geluk hoor je de roep van een bosuil, een blaffende ree of een kikkerconcert.

Sterrenkundig onderzoek

De duisternis in Het nationale park van Drenthe is ideaal voor sterrenkundige organisaties die onderzoek doen naar het heelal. Niet zo gek dus dat op het Dwingelderveld zowel de Dwingeloo Radio Telescoop als het ASTRON staat. De enorme radiotelescoop bij Dwingeloo is tegenwoordig een rijksmonument.