Esdorpen, brinkdorpen en koloniedorpen

Het nationale park van Drenthe telt heel wat karakteristieke esdorpen en brinkdorpen. Diever, Dwingeloo, Havelte en Vledder zijn het grootst en het meest bekend. Hier zijn ook de Tourist Info Punten gevestigd en tref je veel voorzieningen. De middeleeuwse brinken bepalen het dorpsbeeld en vaak zijn er cafés en terrasjes omheen verrezen. Zodat je rustig de mooie authentieke sfeer op je kunt laten inwerken. Met een kop koffie of een biertje binnen handbereik.

Esakkers, schaapskooien en monumentale boerderijen

Ook andere plaatsen zijn een bezoekje waard. In Wilhelminaoord en Frederiksoord stap je in het kolonieverleden van de regio en in Wapse en Lhee kun je prachtige rietgedekte boerderijen bewonderen. In Dieverbrug zie je zelfs een monumentaal kalkovencomplex.

Stadsgedruis

Ben je na een dagje fietsen of een rondje langs natuurparken en dorpen in voor wat stedelijk vertier, ter afwisseling? De steden Meppel, Zwolle, Steenwijk, Assen en Hoogeveen liggen op korte afstand van het nationale park van Drenthe en zijn met de auto snel te bereiken. Files kom je hier zelden of nooit tegen!

Klik op de plaatsen hieronder om te lezen wat de grootste vier dorpen te bieden hebben:

Diever

Dwingeloo

Havelte

Vledder