OERbijzondere ontwikkelingen bij Toegangspoort Holtingerveld in 2018

Impressie van het nieuwe informatiecentrum

Een OERspeeltuin, familiewandel-
pad, interactief Informatiecentrum en horecagelegenheid - ze verrijzen op een prachtige locatie in de buurt van Havelte.

Bij de toegangspoort Holtingerveld wordt sinds het najaar van 2017 hard gewerkt om deze faciliteiten te realiseren!

Wat gaat er komen? Een smalspoor, een familiepad geschikt voor mensen die slecht ter been zijn, een archeologische speelplaats... En wie weet ook nog een parkeerterrein voor campers en een plek om te barbecuen...
Kortom een levendige plek midden in de natuur waar jong en oud zich vanaf medio mei kan vermaken! Het is de bedoeling dat het informatiecentrum dan haar deur opent. Rond dezelfde datum moet ook het smalspoor in gebruik worden genomen.

Smalspoor
Het spoor is een initiatief van Jelle Kootsra (schaapsherder op het Holtingerveld en drijvende kracht achter een particulier oorlogsmuseum WO II te Uffelte) en Erik Hendriks (eigenaar/directeur van de Vlindertuin Papiliorama). De spoorverbinding over een lengte van 2,6 kilometer komt tussen de Vlindertuin en het betreffende oorlogsmuseum te liggen. Er gaan maximaal twintig karretjes heen en weer rijden tussen de locaties. 

Informatiecentrum (TIP)
Van het nieuwe informatiecentrum is het fundament al zo goed als gereed. In het gebouw van staal en glas en met een sedumdak vol zonnepanelen zal de TIP Havelte (het Tourist Info Punt) zich vestigen.
Ook komt er een permanente expositie over de historie van het Holtingerveld: Oerlandschap gekneed door ijs en oorlog. 

Horeca op een unieke locatie
Voor een heerlijke koffievariatie kun je vanaf april terecht bij de gebroeders Faken, die aan de Helomaweg ook het bekende 'Theehuis 't Hunebed' runnen. Zij gaan de horecagelegenheid bij de toegangspoort runnen. Het belooft een bijzondere plek voor bezoekers te worden die na een wandeling, trail of MTB-tocht door het oerlandschap willen genieten van een kop verse koffie, chocolademelk, glühwein of juist een verfrissend drankje. 

En terwijl ouders, opa's en oma's genieten van koffie met een heerlijke muffin, spelen de kinderen in de OERspeeltuin waar beleving en water belangrijke elementen zullen vormen. 

Het interieur van de horecagelegenheid belooft een tikkeltje Scandinavisch te worden. De natuur zal er vanzelfsprekend een belangrijke rol in spelen.
"Dat wat het oeroude landschap Holtingerveld zo bijzonder maakt, zal de bezoeker ook binnen beleven", aldus Roelof Faken.

De enthousiaste ondernemers hebben overigens nog veel mooie plannen voor de toekomst! Daarover later in 2018 meer.

Beleefroute
Ook wordt er op dit moment hard gewerkt aan een beleefroute die wandelaars op een theatrale manier 'vertelt' over de historie van het Holtingerveld. Deze route van 5 kilometer begint en eindigt bij het informatiecentrum en moet voor de zomer van 2018 gereed zijn. 

Kortom: er wordt momenteel hard gewerkt om van de Toegangspoort Holtingerveld in 2018 een dynamische plek voor jong en oud te maken, waarbij toegankelijkheid voor iedereen een belangrijke rol speelt!
Beleef jij het ook mee in 2018?