Ook laatste Nachtelijke Beleving van het jaar goed bezocht.

De vierde en laatste Nachtelijke Beleving van dit jaar vond 25 en 26 oktober plaats. Zaterdag 26 oktober viel dit samen met Nacht van de Nacht.
Het was te merken dat de Nachtelijke Beleving steeds meer bekendheid krijgt.
Ruim 400 bezoekers kwamen naar Frederiksoord om te genieten van de donkerste nachten van het jaar.

Theatrale wandelingen
De Nachtelijke Belevingen zijn wandelingen van ruim anderhalf uur waarbij de deelnemers onderweg op unieke plekken verrast worden met theatrale belevenissen van acteurs van het Roestvrij Theater uit Diever.

Johannes van de Bosch sprak het publiek toe vanuit een hoogwerker in de tuin van Logement Frederiksoord. Maar de geschiedenis van 1818 is niet waar de bezoekers voor kwamen, zij leven in het nu en kregen te zien hoe een nieuwe maatschappij zich vormt. Zo was er in de kas te zien hoe het zou zijn om zonder privacy te leven.

Alle gegevens liggen op straat, er bestaan geen muren tussen huizen, en naar het toilet gaan zonder privacy moet de normaalste zaak van de wereld worden. Aansluitend was er een scene waar de moderne nomade met mitrailleurs op wild jaagt. De dode (nep)eenden vlogen het publiek om de oren. In de laatste scene werd Drenthe negatief afgeschilderd om zo de westerlingen die komen Drentenieren te weren. Hen werd verteld dat het hier altijd naar mest stinkt en dat de supermarkten niet 24/7 open zijn.

Op de eerste drie Nachtelijke Belevingen dit jaar in Havelte, Dwingeloo en Diever kwamen meer dan duizend bezoekers af. De laatste Nachtelijke Beleving dit weekeinde in Frederiksoord, lokte ruim 400 mensen naar de Kolonie van Weldadigheid om daar vrijdag en zaterdag te genieten van één van de donkerste nachten van het jaar. Speciaal voor de laatste Nachtelijke Belevingen waren de starttijden in vergelijking met de eerste zes Nachtelijke Belevingen vervroegd. De ervaring heeft geleerd dat de vroegere starttijden het populairst zijn. Daarnaast is het vroeger starten extra aantrekkelijk om ook kinderen aan de Beleving te laten deelnemen.

1500 bezoekers
De reacties van het publiek waren enthousiast, er waren zelfs bezoekers die alle vier de Nachtelijke Belevingen bezocht hebben. Het mooie weer speelde hierbij zeker een rol. In totaal hebben de nachtelijke Belevingen dit jaar ongeveer 1500 bezoekers getrokken.

Volgend jaar krijgt de Nachtelijke Beleving een vervolg met andere thema’s en nieuwe verhaallijnen.


De foto's zijn van Marius Visser