Open Monumentendag in Westerveld. Ontdek het van 13 t/m 15 september 2019

Thema 2019: Plekken van plezier

In het weekend van 14 en 15 septem-
ber is het weer Open Monumenten-
dag!
Het thema van 2019 is Plekken van plezier: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier? Of dat nu het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub of een café is, het barst in ons land van de monumenten van ontspanning, vermaak en vrije tijd.

We onderscheiden binnen die monumenten vijf categorieën:
Museale kunsten, Podiumkunsten, Sport en spel, Horeca en recreatie.
De amusementswaarde van monumenten staat dit jaar centraal.

Open Monumentendag in Westerveld:
Het nationale park van Drenthe!

Open Monumentendag verbindt. Dat ervaren we ieder jaar opnieuw tijdens het tweede weekend van september! Ook in 2019 zijn weer veel monumen-
tale pareltjes opengesteld voor het publiek; waaronder het kleinste houten- en stenen kerkje van Drenthe (Zorgvlied en Eemster), monumentale riet-
gedekte hallenhuisboerderijen en monumenten van weldadigheid.Dwingeloo en een Nachtelijke beleving
Open Monumentendag in Westerveld begint op vrijdag 13 september op- en rond het monumentale brinkdorp Dwingeloo; onder de beroemde ‘siepel’ toren van de Sint Nicolaaskerk. Roestvrij Theater verzorgt diverse voor-
stellingen en in tegenstelling tot vorige edities, zowel op vrijdag- als zater-
dagavond! De monumentale brink van Dwingeloo staat sowieso bol van activiteiten in het kader van het themajaar ‘plekken van plezier’ welke tot uiting komt bij diverse monumenten rond de brink en in de omgeving: tot en met de radiotelescoop in Lhee! Bij het oudste familiebedrijf van Drenthe, Hotel Wesseling, kunt u genieten van een heerlijk authentiek bockbiertje.

Diever en culinair naar de Oertijd
In het 17e -eeuwse Schultehuis van Diever aan de Brink, direct bij de Pancratiuskerk, huisvest het OERmuseum. Hier heeft u op zaterdag 14 september gratis toegang, net als in de Pancratiuskerk. Rondom Diever komen de ‘plekken van plezier’ ook culinair tot uiting in het rijksmonumen-
tale Armenhuis van Diever (het huidige Landhotel) en in Dieverbrug bij het rijksmonumentale sluiswachtershuis gevestigde restaurant ‘De Sluis-
wachter’. In Wapserveen is het unieke kerkje open: Uniek, want het is de enige kerk in Drenthe met een vrijstaande houten klokkenstoel.

Valse kunst in Vledder
In het voormalige gemeentehuis van Vledder is sinds jaar en dag het Museum voor Valse Kunst gevestigd. Het museum is één van de 60 vrijwilliggemeentelijke monumenten in Westerveld en in 2019 voor de eerste keer deelnemer aan de Open Monumentendag. ‘plekken van plezier’ is hier dan ook meer dan ooit van toepassing! U heeft op zaterdag gratis toegang; voor de rondleiding wordt een kleine bijdrage gevraagd. Dat alles onder de middeleeuwse Johannes de Doper kerk, die vanuit het Lesturgeonplein de deuren opent.

Bloemrijk op weg naar Werelderfgoed!
Op zaterdag kunt u genieten van het beroemde bloemencorso van Frederiksoord. Let op: hierdoor is Frederiksoord op 14 september afgesloten voor het doorgaande verkeer.
Daarom zijn de ‘monumenten van weldadigheid’, van de voor een UNESCO Werelderfgoedstatus genomineerde Koloniën van Weldadigheid, op zondag geopend. Tijdens zijn verkenning om hier de vrije landbouwkolonie te stichten, overnachtte Generaal Johannes van den Bosch in het rijksmonu-
mentale Logement Frederiksoord waar u ook in 2019 nog gastvrij wordt ontvangen. Het naast gelegen rijksmonumentale voormalige postkantoor huisvest nu een uurwerk- & klokkenattelier. Restaurateur Bob Veldman geeft u graag een rondleiding. In Wilhelminaoord kunt u tot bezinning komen in het voormalige Koloniekerkje.

Gekneed door IJs en Oorlog
Bij Havelte kunt u de oudste gebouwde monumenten van Nederland bezoeken. Op de Havelterberg liggen niet alleen twee hunebedden (waaronder het op één na grootste hunebed van Nederland!) ook de meest zuidelijk gelegen Hunebedden van Nederland! Samen met het Hunebed van Diever gratis toegankelijk voor het publiek en bereikbaar via een mooie wandeling vanaf de parkeerplaats aan de Van Helomaweg.
Op de toegangspoort Holtingerveld vindt u een bron van informatie over het voormalige Duitse vliegveld en de in de IJstijd opgeworpen Havelterberg; restanten van de verschikkingen van de 2de Wereldoorlog zijn hier tastbaar aanwezig maar hebben hoe tegenstrijdig ook, gezorgd voor een enorme soortenrijkdom die zijn weerga niet kent. Tussen Uffelte en Havelte torent de rijksmonumentale Clemenskerk hoog uit boven de kronen van de bossen. Niet alleen is de toren van de Clemenskerk de hoogste kerktoren in Zuid-West Drenthe, maar herbergt deze ook het bijzondere Chamadron: een uniek windorgel die op zaterdagen wordt bespeelt.

Dit alles is slechts een kleine selectie van activiteiten en monumenten die u kunt bezoeken tijdens de Europese- en landelijke Open Monumentendag op 13, 14 en 15 september in de gemeente Westerveld.
Raadpleeg voor het volledige programma www.openmonumentendag.nl.