Loop het Flardenpad en ontdek de bijzondere geschiedenis van het Holtingerveld bij Havelte

categorie: Wandeltochten, Overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog, Havelte, Hunebedden en grafheuvels, Sporen uit het verleden, Holtingerveld

Het Flardenpad
Het Flardenpad is een unieke audiovisuele route welke wandelaars aan de hand van een applicatie op hun mobiel kunnen lopen.

De zogeheten flarden bestaan uit geluidsfragmenten waarbij wordt teruggeblikt op het ontstaan van het gebied dat gekneed is uit ijs en oorlog.

De route start bij de Tourist Info. Hier haal je de folder met info en download je de app voor je smartphone. Ook zijn hier de speciale koptelefoons voor je mobiel verkrijgbaar (in bruikleen tegen geringe borgsom) om een intensere beleving te ervaren. Het is mogelijk om met een adapter vijf koptelefoons op één smartphone met een internetverbinding aan te sluiten.
Uiteraard kun je ook je eigen oordopjes gebruiken.

Audiotour overzicht
Een flard, een afgescheurd deel van het geheel, een stukje gesprek, net genoeg om te weten waar het over gaat. Een flard, soms vaag in het geheugen als een half vergeten herinnering of verwijzend naar een gevoel, dan weer helder, strak omlijnd en duidelijk. Het zijn deze flarden die delen van de historie van het Holtingerveld vertellen.

Een rijke historie. Nemen we deze kennis mee het veld in, dan kun je voorbij het direct zichtbare kijken. Wie dan heuvels beklimt, ziet honderden meters dikke ijsrivieren de grond kneden en opstuwen. Wie bomkraters ziet liggen, hoort bommen uit zwaar brommende vliegtuigen vallen. Wie hunebedden tegenkomt, ziet oude bewoners met primitieve middelen zware stenen verplaatsen.
Wie meer weet, die meer ziet...

We laten je graag kennismaken met de flarden uit de oorlog, van oude bewoners, van ijs en van steentjes- zoekers. Wandel de flardenroute en maak op theatrale wijze kennis met de aanwezigheid van de historie in dit gebied. Tijdens deze wandeling van ongeveer een uur luister je op een aantal plaatsen naar flarden uit het verleden.

Met de stenmen van:
Arno van der Heyden, Albert Secuur, Rosa Da Silva, Eva Wortmann, Nick Kamerling, TJ Da Silva, Erik Harteveld, Linze Valk.

Soundscape en muziek:
Big-L Media; Linze Valk

      Kort overzicht audiotour

Tourist Info Havelte
Toegangspoort Holtingerveld
Van Helomaweg 18
7971 PX Havelte
T: 0521 - 341222
E: info@hetnationaleparkvandrenthe.nl
W: www.hetnationaleparkvandrenthe.nl