Jonge muzikanten zoeken en vinden inspiratie op het Holtingerveld

Acht Drentse singer-songwriters komen zondagmiddag 21 juli 2019 naar Klein Paradiso in Echten voor een presentatie van hun nieuwste liedjes. De liedjes zijn gemaakt na een dag werken rond de schaapskooi op het Holtingerveld in Havelte.

Eerste Pinksterdag werden de singer-songwriters door K&C en Ruud Fieten uitgedaagd om een lied te maken met als onderwerp de natuur of cultuur-
historie van het Holtingerveld. Het veld kent niet alleen een bijzondere flora en fauna en één van de grootse schaapskuddes van Drenthe, maar ook historische verhalen. Zo bouwden de Duitsers tijdens de Tweede Wereld-
oorlog op het veld een vliegveld dat in 1944 en 1945 werd gebombardeerd door Engelsen en Amerikanen. De bomkraters zijn nog steeds te vinden in het gebied.

Nadat de schaapsherder en zijn schapen vertrokken waren naar het veld, kon de dag voor zeven Drentse singer-songwriters beginnen. Onder begeleiding van gids Wim werd eerst de omgeving van de Schaapskooi ontdekt. Een omgeving met een historie die terug gaat tot 12.000 jaar voor C. Een gebied vol inspiratie. “Elke steen heeft een verhaal,” gebaart hij met een Noors exemplaar in zijn hand, “wie weet kunnen jullie er inspiratie uit halen voor teksten.” Songwriter Tim Kamphuis gniffelt zachtjes als hij iets mompelt over rockmuziek. Met bomkraters, grafheuvels en oude hangars is de omgeving van Havelte een vruchtbare grond voor de allereerste editie van Shepherd Sessions.

Het Holtingerveld is een omgeving met diepe contrasten. Midden op de heide staat een groepje bomen dat verraadt dat hier begin twintigste eeuw nog een boerderij stond. Even verderop ligt een vlakte waar in de tijd van de oorlog een jodenkamp stond. Weer een stukje verder liggen de oude hunebedden waarvan men dacht dat ze door reuzen gebouwd waren. Bovenal is het gebied een regio waarin de natuur zegeviert.

Na een wandeling van 2 uur gingen de songwriters in duo's uit elkaar om te schrijven aan nieuw materiaal.
Tijdens de eerste ronde zingen Kamphuis en Van der Ploeg over deze (en nog meer) contrasten met het liedje ‘Where The Birds Rule Again’. Eerder op de middag vertelden beide heren aan elkaar dat ze de laatste tijd uitgeput zijn qua het schrijven van teksten, maar toch slagen ze er in om een nummer neer te zetten waar zelfs al een titel aan verbonden is.

Tijdens het schrijven van de liedjes werden Nadua, Daisy, Isa Zwart, Tim Kamphuis, Timo de Jong, I Took Your Name, ROO en Ruud Fieten begeleid door Yori Swart en Djurre de Haan, alias Awkward i.

Aan het eind van de dag waren er tien nieuwe songs geboren over onder andere het voormalige Joodse Kamp in dit gebied, de voormalige bewoners in het huisje op de hei en het verschil tussen bos en hei.