Een hunebed is meer dan een stapel stenen

Afgelopen week werd het magazine 'Een hunebed is meer dan een stapel stenen' gepresenteerd door Wim van der Wijk.

In dit magazine wordt het verhaal verteld over de geschiedenis van het grote hunebed D53 aan de voet van de Havelterberg. In dit twintig pagina’s tellende, in fullcolour gedrukte boekwerkje, staan vijftig prachtige afbeeldingen.
Deze zijn stuk voor stuk uitgezocht door Wim van der Wijk uit Havelte.

Het boekje is in een oplage van 500 stuks uitgebracht. De prijs van het boekje is € 3,50 en is te koop bij de Tourist Info op de Toegangspoort Oerlandschap Holtingerveld en bij het OERmuseum in Diever.
Deze zijn echter i.v.m. de coronamaatregelen nu nog gesloten.
Het boekje is ook te verkrijgen bij de Readshop in Havelte en bij Riemer Barth in Meppel, die beiden wel geopend zijn.

Wim van der Wijk, die donderdag 25 maart het magazine 'Een hunebed is meer dan een stapel stenen' aanbood aan wethouder Henk Doeven, is ook al bij plaatselijke recreatieondernemers geweest met de vraag of zij het magazine beschikbaar willen stellen aan hun gasten. Verschillende bed-and-breakfastondernemingen en horecaondernemer Abe Brouwer hebben al een aantal exemplaren ingekocht. Ook hebben omliggende scholen vijftig exemplaren van het magazine gekocht om 'Een hunebed is meer dan een stapel stenen' voor de bovenbouw te gebruiken als lesmateriaal.


Presentatie magazine 'Een hunebed is meer dan een stapel stenen'

Lees hier het artikel uit de Meppeler Courant van vrijdag 26 maart 2021.

 

Hunebed D53 is de op één na grootste van Drenthe

Hunebed D53 ligt bij Havelte vlak naast de Havelterberg. Het hunebed ligt ten noorden van de Hunebeddenweg, een zijweg van de Van Helomaweg. Aan de overzijde van de weg staat het kleinere D54.

D53 is een van de grootste hunebedden van Nederland, alleen D27 in Borger is groter. D53 is gebouwd tussen 3400 en 3100 v.Chr. en wordt toegeschreven aan de trechterbekercultuur.

Het hunebed is 18,9 meter lang en 4,4 meter breed en telt 21 draagstenen, vier sluitstenen (aan de westkant zijn één grote en twee kleine sluitstenen aanwezig en negen dekstenen. Ook de poort is er nog, compleet met vier poortstenen en een poortdeksteen. Van de kransstenen zijn er op dit moment nog tien aanwezig.