Duik in de schatkamers van Zuidwest-Drenthe (musea gaan weer open)

Dankzij de versoepeling van de corona-maatregelen kunnen de musea in de gemeente Westerveld open gaan voor publiek.
Museum Valse Kunst en Miramar Zeemuseum in Vledder zijn vanaf 1 juni weer open, het OERmuseum in Diever opent op 5 juni de deuren.

De drie ‘Schatkamers van Zuidwest-Drenthe’ doen er alles aan om hun museum zo veilig mogelijk in te richten voor bezoekers én vrijwilligers. Zo zijn er tijdblokken, is er een vaste looproute en moeten bezoekers zich aanmelden. Dat kan door te bellen of te mailen.

Plasticsoep
Miramar Zeemuseum is al geruime tijd bezig met de voorbereiding van de expositie Plasticsoep. In deze bijzondere expositie besteedt het museum aandacht aan de wereldwijde vervuiling van zeeën en oceanen. Jaarlijks belandt er meer dan acht miljoen ton plastic afval in de zee en dat heeft dramatische gevolgen voor mens, dier en milieu. De expositie is opgezet met dank aan de Plastic Soup Foundation. Ook de Wunderkammer met zeebiologische en cultuurhistorische objecten, die mevrouw Warners jarenlang verzamelde tijdens haar zeereizen, is toegankelijk.
www.miramar-zeemuseum.nl

Dikke dames
Dikke dames in Museum Valse Kunst Naast de vaste expositie valse kunstwerken start het museum met de expositie Dikke dames. Kunstenaars en hobbyisten uit de omgeving hebben zich laten inspireren door de Colombiaanse schilder en beeldhouwer Botero en tonen tot eind augustus hun schilderijen, tekeningen, keramiek en haakwerk.

Half juli staat de expositie In beslag genomen valse kunst gepland, met goede vervalsingen van wereldberoemde schilders als Van Gogh, Picasso en Rembrand die het team Kunst en Antiek van de landelijke eenheid politie in beslag nam.
www.museums-vledder.nl

Ontdekkingsreis
Beleef de OERtijd in het OERmuseum. Het OERmuseum in Diever gaat vanaf 5 juni open op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.00 uur. In het museum maken bezoekers een ontdekkingsreis door de verschillende tijdperken, vanaf de laatste ijstijd en de neanderthalers tot in de brons- en ijzertijd. In de oude kelder van het Schultehuis is een nieuwe expositie over archeologie ingericht. Deze expositie laat zien wat een archeoloog doet, welke moderne technieken worden gebruikt en hoe je archeologische vondsten moet interpreteren.
www.oermuseum.nl

De Schatkamers van Zuidwest-Drenthe
Miramar Zeemuseum, Museum Valse Kunst en het OERmuseum vormen samen ‘de Schatkamers van Zuidwest-Drenthe’. Door samen te werken en elkaars netwerk, kennis en expertise te delen willen de musea meer bezoekers kennis laten maken met hun collectie.
www.deschatkamers.nl


Foto: Marcel van Kammen