Bezoek ook op 25 en 26 juli de Mammoetdagen / Mammoetspelen bij het OERmuseum in Diever


Op woensdag 25 en donderdag 26 juli zijn de mammoeten weer beide terug in Westerveld.

Wie denkt dat de mammoet een gepasseerd station is kan zich op deze dagen in het Drentse Diever komen overtuigen van het tegendeel.

 

Mammoeten behoren met de dino’s tot de dieren die voor de mensen sterk tot de verbeelding spreken. Mammoeten zijn in Diever nog tastbaar aanwezig: groot, harig en knokig. Die knoken, de botten dus, zijn enige tientallen jaren geleden opgedoken bij het zuigen van zand uit het stroomdal van de Wapserveense Aa. Hierbij werd de gemeente Westerveld verrijkt met de vondst van minstens 5 verschillende mammoeten. Niet alleen mammoet-
botten maar ook resten van andere ijstijdzoogdieren kwamen naar boven.
De vondsten blijken zo’n 50.000 jaar oud te zijn.

In die tijd zwierven hier ook al mensen rond, die oog in oog hebben gestaan met deze giganten uit het ijstijdvak. Neanderthalers worden ze genoemd.
Ze waren sterk, moedig en heel bedreven in het maken van gereedschap uit vuursteen. Vooral vuistbijlen maken was hun lievelingssport.

2 tot 5 % van hun genenmateriaal hebben zij overgedragen aan de na hen komende mens, wij dus. Stof genoeg om dit kleine deel erfelijk materiaal te activeren op de twee dagen die er dit jaar in Diever voor zijn gereserveerd.

        Programma woensdag 25 juli 2018 / donderdag 26 juli 2018:

                           Mammoetspelen op de Brink

                

Spelen is de beste manier om je voor te bereiden op de volwassenheid. Hadden mammoeten wat meer gespeeld met hun jagers dan waren ze allebei wat minder uitgestorven. Deze middag heb je de mogelijkheid te werken aan trefzekerheid, spoorzoekkunst, trainen van je geheugen, natuurkennis en het oerbakken van mammoet-koekjes-vlaaien op hete stenen. Doe wat losse kleding om zoals een Neanderthaler. Moet tegen een stootje kunnen. Maak ter plekke een houtskool-selfie.
Inschrijving ter plekke in het museum - Kosten  € 4,00

Tijd en locatie: Woensdagmiddag 13.00 - 17.00 uur - de Brink te Diever.

      Open Nederlands Kampioenschap  “Vuistbijl maken”

             

Vanaf 10.00 uur kunnen de deelnemers in twee uur tijd laten zien wie de beste vuistbijl van Nederland heeft gemaakt. Een deskundige jury beoordeelt de producten en wijst de winnaar aan.
Vuistbijlen waren niet van een steel voorzien. Ze werden in de hand gebruikt en hadden meer mogelijkheden dan een hedendaagse hakbijl.
Deelnemers kunnen zich inschrijven via de website. Zij dienen hun eigen vuursteen en gereedschap mee te nemen. Allen die de kunst willen afkijken zijn van harte welkom!

Tijd en locatie: Donderdagmorgen 10.00 - 12.00 uur - de Brink te Diever.

       Workshops: “Maak zelf een werktuig van Vuursteen”

                

Na een korte inleiding over het belang van vuursteen voor mensen in de oertijd ga je aan de slag om zelf een stuk vuursteen te bewerken.
Het werkstuk, een mesje, pijlpunt of schrabber, kun je zelf op préhistorische wijze vastzetten in een houten handvat of schacht. Als hij af is kun je hem meenemen en je laten inschrijven in het vuursteenmakers-leerlingenboek.

De workshops worden begeleid door de educatieve afdeling van het Oer-
museum en de vuursteenspecialisten van de Vereniging voor Archeologische Experimenten en Educatie ( VAEE )

Vanaf 14.00 uur start elk half uur een workshop. De laatste begint om 16.00 uur. De workshop duurt één uur.

De workshops worden ingedeeld op volgorde van binnenkomst. Daarvoor kun je vanaf 13.30 uur terecht aan de balie van het Oermuseum. Kosten  € 4,00

Tijd en locatie: Donderdagmiddag 14.00 - 17.00 uur - de Brink te Diever.

Ga voor alle informatie naar www.oermuseum.nl

OERmuseum West-Drenthe
Brink 7
7981 BZ Diever