Beleef het platteland 'op Fietse in Drenthe'

categorie: Sport, Wandeltochten, Hardlopen, Paardrijden & huifkartochten, Actief, Diever, Dwingeloo, Havelte, Vledder, Natuur, Nationaal Park Drents-Friese Wold, Dorpen, Kids

Op Fietse tijdens de Drentse Fiets4Daagse & Drentse Fiets4Daagse 4 Kids

Beleef jij de Drentse Fiets4Daagse ook in de maand juli? Eén van de startplekken is Diever. Ontdek vier prachtige en afwisselende routes door prachtige natuur, Drentse en Friese dorpen.

P.s. voor de kinderen zijn er volop activiteiten te beleven. Bekijk het complete programma alvast.

 

Dinsdag: gaat de route door het  Drents-Friese Wold. Via Hoogersmilde gaan we door dit prachtige natuurgebied naar Appelscha en dan weer terug naar Diever. Op de eerste stempelpost zijn er voor de 4-kids verschillende spelletjes en er is een speurtocht georganiseerd. De volgende stempelpost voor de 40 km is in Appelscha ,waar u wordt ontvangen met vrolijke muziek. Op vertoon van uw deelnemersbewijs kunt u gratis het museum bezoeken. Staatsbosbeheer voor de jeugd  een struintochtje uitgezet. Onderweg staat een imker voor u klaar met zijn bijen. Bij terugkomst is er vrolijke muziek en staat de Schilderskring klaar om met de kinderen prachtige schilderijen te maken.

Woensdag: leidt de 40 km ons via Uffelte naar Havelte en de 30 km gaat naar Ruinen. Onderweg kun je een echt oud werkende smederij bewonderen en krijgt er de nodige uitleg over. Bij de stempelpost zijn er diverse activiteiten zoals een draaimolen, kramen en vrolijke muziek . Vrouwen van Nu staan er met echte Drentse knieperties. Hier splitsen de beide routes zich en gaat de 40 naar Havelte waar de kerk bezichtigd kan worden en er een beleefpost is, bemand door leden van de Historische Vereniging Havelte. Beide routes komen langs een molen die bij goed zal draaien waar men een tijdje aangenaam kunnen vertoeven. Bij infocentrum van Natuurmonumenten de Benderse komen de 30 en de 40-km routes weer samen. Hier kun je "schapen drijven" bewonderen en er is  "ontdek het wilgenhuttendorp", je kunt er waterdiertjes bestuderen en er is een waterspeelplaats. In Dwingeloo is er een markt en bij  "Zilver en Zo" kunnen de kinderen een activitiet doen:  “kraken van een kristalgeode”. Bij terugkomst is er vrolijke muziek en staan er een aantal familiefietsen .

Donderdag: gaat de route van de 40 km richting Beilen. Bij de eerste stempelpost wordt u ontvangen met muziek. U kunt onderweg een molen bezichtigen en krijgt uitleg over de werking ervan, er staan gezellige kraampjes en er worden  pannenkoeken gebakken. Op de route staat een bollenkweker om uitleg te geven over de bloembollenteelt. Dit jaar voor zowel de 4-kidsroute als de 40 km route. Weer terug in Diever wordt ontvangen met gezellige muziek. Het Oermuseum geeft die donderdag een aantal workshops op de Brink naast de grote moeder mammoet met haar baby. De familiefietsen staan klaar voor een paar rondjes om de kerk.

Voor de 4-Kids staat deze dag in het teken van de oertijd. De 4-kidsroute gaat naar Ruinen. Aan de Brink staat het "Schultehuus" waar het Oermuseum in is gevestigd. Voor het Schultehuus op de brink staan mamma mammoet en haar baby klaar om jullie te ontvangen. We beginnen daar de dag met de warming-up: Een toepasselijk dansje. Er zijn 4 momenten dat jullie daaraan mee kunnen doen: om 9.00 uur, om 9.15 uur en om 9.30 uur en 9.45 Onderweg zijn er allerlei activiteiten uit de oertijd.  De eerste stempelpost  heeft allerlei leuke spelletjes voor jullie bedacht. We rijden door naar zwembad de Paasbergen waar zwemmen en beach volleybal op het programma staan. Terug in Diever zijn er voor het Schultehuus workshops over de Oertijd en kun je in verkleedkleren met de Mammoet op de foto. Als jullie je stempelboekje laten zien  mag je gratis aan de workshops meedoen! En heb je daarna nog energie over, de familiefietsen zijn er vandaag ook nog.

 

Vrijdag: gaat de tocht van de 40 km naar de Eese en dan door het Drents-Friese Wold weer terug naar Diever. Deze tocht is vandaag een aantal kilometers langer dan u gewend bent. Het is een schitterend deel van Zuidwest Drenthe dat we u niet willen onthouden! In Frederiksoord kunt u het.koloniehuis bezichtigen. Daarna gaat de route naar de Eese . Op de terugreis heeft u de mogelijkheid om een moderne veehouderij te bezichtigen.

De 4-kids route gaat  via Zorgvlied naar Vledder  en komt langs het onderduikershol, dat tijdens de Tweede Wereldoorlog is gegraven. Een vrijwilliger van de Historische Vereniging Gemeente Diever vertelt het verhaal. Onderweg staat een imker die een  demonstratie verzorgt met zijn bijen en uitleg geeft over de bijen. Bij de stempelpost in Zorgvlied kunnen jullie je weer een tijdje vermaken met een keur aan spelletjes. Dan gaan we naar een boerderij die je kunt bezichtigen en er zijn een aantal activiteiten georganiseerd. Terug via Vledder komen we bij het zwembad.  Vrij entree op vertoon van dit boekje. Weer terug in Diever is er nog een spellencircuit en voor de oudere kinderen is er ook nog handboogschieten..

Iedere dag:

- Is in de kerk naast de tent een expositie van de Schilderskring Diever, vrij entree.

- Staan er 5 bordjes onderweg met een quiz-vragen voor de kinderen (klein prijsje) en voor  volwassenen (voor de eer)