Cultuur

Filter

Filter

Doelgroep (leeftijd)

Indoor/outdoor

Toegangsprijs regulier

Diversen

Aanpassingen mindervaliden

Lijst

 • Hunebed D53 en D54

  Het twee na grootste hunebed van Nederland kunt u vinden in Havelte. Hunebed D53 is het enige hunebed dat schade heeft opgelopen door de oorlog. De Duitse luchtmacht wilde op deze plek een vliegveld a

  Bekijk Hunebed D53 en D54

 • Hunebed D52

  Diever bezit over een middelgroot hunebed die veel restauratie heeft ondergaan. Het ligt er nu weer vrijwel compleet bij en goed verzorgd. Aan de andere kant van Diever heeft ook ooit een soortgelijk

  Bekijk Hunebed D52

Kaart

 • 2 Hunebed in deze buurt
 • Hunebed

Hunebed

Bij hunebedden denkt men al snel aan Drenthe. Dat is niet zo gek want er zijn 52 hunebedden in Drenthe en 2 hunebedden in de provincie Groningen; gestapelde rotsblokken die soms meer dan 20 ton wegen. Maar wat zijn nou eigenlijk hunebedden?

Meer dan 5000 jaar geleden woonde in Drenthe een volk dat we het Trechter- bekervolk noemen. Zij begroeven hun doden in een hunebed ; een hunebed is dus een graf. Deze graven werden gebouwd van enorme rotsblokken die in de ijstijd vanuit Zuid-Scandinavië naar onze omgeving waren gekomen. Deze stenen vormden het geraamte van het graf, de openingen werden met kleinere stenen gevuld en daarna werden de stenen met zand en zoden be- dekt. Er is nog slechts één zo'n hunebed "ingepakt" ; deze heeft als nummer D13 en staat in Eext. Het grootste hunebed staat bij het Hunebedcentrum in Borger.

Hunnebedden in het Nationale park van Drenthe

Het nationale park van Drenthe telt drie bijzondere hunebedden. Het twee na grootste hunebed van Nederland vind je in Havelte. Deze ligt, samen met een kleinere, aan de voet van de Havelterberg. Het andere hunebed is te vinden in de omgeving van Diever aan de Groningerweg. Ontdek de rijke geschiedenis over deze hunebedden zelf maar eens door een bezoek te brengen aan het Holtingerveld in Havelte of breng een bezoek aan Diever.