Cultuur

Filter

Filter

Toegangsprijs regulier

Lijst

 • Hunebed D53 en D54

  Hunebeddenweg Darp

  Het twee na grootste hunebed van Nederland kunt u vinden in Havelte. Hunebed D53 is het enige hunebed dat schade heeft opgelopen door de oorlog. De Duitse luchtmacht wilde op deze plek een vliegveld a

  Bekijk Hunebed D53 en D54

 • Hunebed D52

  Diever

  Diever bezit over een middelgroot hunebed die veel restauratie heeft ondergaan. Het ligt er nu weer vrijwel compleet bij en goed verzorgd.

  Bekijk Hunebed D52

 • Hunebed D52

  Groningerweg 6 Diever

  Het verhaal van het Hunebed

  Bekijk Hunebed D52

Kaart

 • 3 Hunebed in deze buurt
 • Hunebed

Hunebed

Bijna iedereen voelt iets van mysterie bij de aanblik van een hunebed; gestapelde rotsblokken die soms meer dan 20 ton wegen. De hunebedden werden meer dan 5000 jaar geleden gebouwd door het Trechterbekervolk. Dit volk begroef zijn doden in hunebedden. Je vindt in totaal 52 hunebedden in Drenthe en 2 in Groningen.
De graven werden gebouwd van enorme rotsblokken die in de ijstijd vanuit Zuid-Scandinavië naar onze omgeving waren gereisd. Deze stenen vormden het geraamte van het graf, de openingen werden met kleinere stenen gevuld en daarna werden de stenen met zand en zoden bedekt. Er is nog slechts één hunebed ‘ingepakt’. Dat is nummer D13 in Eext. Het grootste hunebed is te vinden vlakbij het Hunebedcentrum in Borger.

Hunebedden in het nationale park van Drenthe

Het nationale park van Drenthe telt 3 hunebedden. Het 2 na grootste hunebed van Nederland vind je in Havelte. Het ligt, samen met een kleiner exemplaar, aan de voet van de Havelterberg. Het derde hunebed is te vinden aan de Groningerweg even buiten Diever. Hier lees je er meer over. Oog in oog met de reusachtige hunebedden ervaar je pas goed hoe bijzonder deze monumenten zijn. Prehistorisch cultureel erfgoed!