Cultuur

Filter

Filter

Toegangsprijs regulier

Accommodatiekenmerken

Lijst

 • Maatschappij van Weldadigheid

  Majoor van Swietenlaan 28 Frederiksoord

  Momenteel heeft de Maatschappij van Weldadigheid als centrale doelstelling het behoud en de ontwikkeling van het historische erf- en gedachtengoed van Johannes van den Bosch. In de huidige situatie tr

  Bekijk Maatschappij van Weldadigheid

 • Sint Nicolaaskerk

  Brink 29 Dwingeloo

  De Hervormde kerk van Dwingeloo met zijn opvallende uivormige torenspits rijst boven het geboomte uit. In de volksmond wordt de toren "de Siepel" genoemd, de Drentse benaming voor ui. De huidige toren

  Bekijk Sint Nicolaaskerk

 • Zuivelfabriek Wapserveen

  Midden 184- Wapserveen

  De voormalige stoomzuivelfabriek "Wapserveen" werd in 1896 opgericht onder de naam "De Coöperatieve landbouwvereniging voor de boterbereiding en aanschaffing van veevoeder en kunstmeststoffen te Wapse

  Bekijk Zuivelfabriek Wapserveen

 • Ontginningsboerderij Frederiksoord

  Majoor van Swietenlaan 1 Frederiksoord

  Een ontginningsboerderij met stoookhok/varkensschuur. De boerderij is gebouwd in 1929. De boerderij ligt in een gebied dat momenteel de procedure doorloopt tot aanwijzing als beschermd gebied.

  Bekijk Ontginningsboerderij Frederiksoord

 • Hunebed D53 en D54

  Hunebeddenweg Darp

  Het twee na grootste hunebed van Nederland kunt u vinden in Havelte. Hunebed D53 is het enige hunebed dat schade heeft opgelopen door de oorlog. De Duitse luchtmacht wilde op deze plek een vliegveld a

  Bekijk Hunebed D53 en D54

Kaart

 • 32 Bezienswaardigheid & monument in deze buurt
 • Bezienswaardigheid & monument

Bezienswaardigheid & monument

Het nationale park van Drenthe is rijk aan cultuur en heeft een eeuwenoud landschap met heidevelden, beekdalen, essen en brinkdorpen.

Architectuur
Je komt er wandelend of fietsend vanzelf langs: de prachtige rietgedekte monumentale boerderijen, het tolhuis in Zorgvlied, de pastorie van Wapserveen... Het nationale park van Drenthe staat boordevol monumentale panden! Dwingeloo met zijn grote groene brink is in 2012 uitgeroepen tot Groenste Dorp van Europa. Ervaar zelf de bijzondere sfeer in het dorp.

Hunebedden

En dan zijn er nog twee imposante hunebedden. Het twee na grootste hunebed van Nederland vind je op het Holtingerveld bij Havelte. Het andere hunebed is te vinden bij Diever. Oog in oog met deze prehistorische reuzen sta je versteld van de kracht van de oermensen die deze enorme stenen hebben opgestapeld. 

Kolonien van Weldadigheid op weg naar Werelderfgoedlijst

Het gebied rondom Frederiksoord, Wilhelminaoord en Boschoord maakt deel uit van de Koloniën van Weldadigheid. Ze werden in de vroege 19de eeuw opgericht door de Maatschappij van Weldadigheid van generaal Johannes van den Bosch. Deze Maatschappij voorzag tot in de jaren dertig van de twintigste eeuw in werk, onderdak, onderwijs en zorg. Er is nog veel van dit verleden te zien in het landschap: kolonieboerderijtjes, huis Westerbeek, de mandenmakerij, de gaarkeuken, de diverse scholen en kerken, het dorpshuis van Wilhelminaoord én de verkaveling van het land.

Vanwege het bijzondere verhaal en de bewogen geschiedenis is de kolonie genomineerd voor opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst in 2018. Om deze status te bereiken werkt de kolonie samen met andere koloniën in Veenhuizen en Ommerschans en twee koloniën in Wortel en Merksplas in België.