Cultuur

Filter

Filter

Toegangsprijs regulier

Slapen

Verwarming

Eetgelegenheid

TV, audio, video & Internet

Verhuur

Accommodatiekenmerken

Doelgroep

Ligging

Accommodatie

Huisdieren

Lijst

 • Huygens Huys

  Majoor van Swietenlaan 14 Frederiksoord

  Met de fluisterstille Elektrische Kolonie Express ontdekt u het verhaal van 200 jaar Maatschappij van Weldadigheid. Een tocht van ongeveer 1,5 uur over zandpaden en door de bossen van de vrije kolonië

  Bekijk Huygens Huys

 • Protestants Militair Tehuis (PMT)

  Johannes Postweg 5 Havelte

  Het Protestants Militair Tehuis (PMT) in Havelte is gebouwd in 1953 en is gelegen aan de oprit naar de Johannes Postkazerne op ongeveer 4 km ten noordwesten van het dorp Havelte. Het PMT is gelijk geb

  Bekijk Protestants Militair Tehuis (PMT)

 • Hunebed D53 en D54

  Hunebeddenweg Darp

  Het twee na grootste hunebed van Nederland kunt u vinden in Havelte. Hunebed D53 is het enige hunebed dat schade heeft opgelopen door de oorlog. De Duitse luchtmacht wilde op deze plek een vliegveld a

  Bekijk Hunebed D53 en D54

 • Stichting Havelter Molen

  Molenweg 23 Havelte

  De korenmolen van Havelte is een korenmolen in het Drentse dorp Havelte in de Nederlandse gemeente Westerveld. De molen werd in 1914 gebouwd ter vervanging van een in dat jaar door bliksem getroffen

  Bekijk Stichting Havelter Molen

 • Ontginningsboerderij Frederiksoord

  Majoor van Swietenlaan 1 Frederiksoord

  Een ontginningsboerderij met stoookhok/varkensschuur. De boerderij is gebouwd in 1929. De boerderij ligt in een gebied dat momenteel de procedure doorloopt tot aanwijzing als beschermd gebied.

  Bekijk Ontginningsboerderij Frederiksoord

Kaart

 • 32 Bezienswaardigheid & monument in deze buurt
 • Bezienswaardigheid & monument

Bezienswaardigheid & monument

Het nationale park van Drenthe is rijk aan cultuur en heeft een eeuwenoud landschap met heidevelden, beekdalen, essen en brinkdorpen.

Architectuur
Je komt er wandelend of fietsend vanzelf langs: de prachtige rietgedekte monumentale boerderijen, het tolhuis in Zorgvlied, de pastorie van Wapserveen... Het nationale park van Drenthe staat boordevol monumentale panden! Dwingeloo met zijn grote groene brink is in 2012 uitgeroepen tot Groenste Dorp van Europa. Ervaar zelf de bijzondere sfeer in het dorp.

Hunebedden

En dan zijn er nog twee imposante hunebedden. Het twee na grootste hunebed van Nederland vind je op het Holtingerveld bij Havelte. Het andere hunebed is te vinden bij Diever. Oog in oog met deze prehistorische reuzen sta je versteld van de kracht van de oermensen die deze enorme stenen hebben opgestapeld. 

Kolonien van Weldadigheid op weg naar Werelderfgoedlijst

Het gebied rondom Frederiksoord, Wilhelminaoord en Boschoord maakt deel uit van de Koloniën van Weldadigheid. Ze werden in de vroege 19de eeuw opgericht door de Maatschappij van Weldadigheid van generaal Johannes van den Bosch. Deze Maatschappij voorzag tot in de jaren dertig van de twintigste eeuw in werk, onderdak, onderwijs en zorg. Er is nog veel van dit verleden te zien in het landschap: kolonieboerderijtjes, huis Westerbeek, de mandenmakerij, de gaarkeuken, de diverse scholen en kerken, het dorpshuis van Wilhelminaoord én de verkaveling van het land.

Vanwege het bijzondere verhaal en de bewogen geschiedenis is de kolonie genomineerd voor opname op de UNESCO Werelderfgoedlijst in 2018. Om deze status te bereiken werkt de kolonie samen met andere koloniën in Veenhuizen en Ommerschans en twee koloniën in Wortel en Merksplas in België.