Cultuur

Filter

Filter

Doelgroep (leeftijd)

Indoor/outdoor

Toegangsprijs regulier

Diversen

Aanpassingen mindervaliden

Lijst

Kaart

  • 13 Bezienswaardigheid & monument in deze buurt
  • Bezienswaardigheid & monument

Bezienswaardigheid & monument

Het nationale park van Drenthe is rijk aan cultuur en heeft een eeuwenoud landschap met heidevelden, beekdalen, essen en brinkdorpen. De vele bezienswaardigheden en monumenten zorgen voor een sfeervol geheel. Wist je dat de grote groene brink in Dwingeloo in 2012 is uitgeroepen tot Groenste brink van Europa? Dit maakt het bijzondere brinkdorp absoluut een bezoekje waard.

Hunebedden in Het nationale park van Drenthe 

Bij hunebedden denkt men al snel aan Drenthe. Dat is niet zo gek want er zijn 52 hunebedden in Drenthe en 2 hunnebedden in de provincie Groningen; gestapelde rotsblokken die soms meer dan 20 ton wegen.

Het nationale park van Drenthe telt twee bijzondere hunebedden. Het twee na grootste hunebed van Nederland vind je in Havelte. Het andere hunebed is te vinden in de omgeving van Diever. Ontdek de rijke geschiedenis over deze hunebedden zelf maar eens door een bezoek te brengen aan het Holtingerveld in Havelte of breng een bezoek aan Diever. 

Het gebied rondom Frederiksoord, Wilhelminaoord en Boschoord maakt deel uit van de Koloniën van Weldadigheid.
Deze landloperskoloniën werden in de vroege 19de eeuw opgericht door generaal Johannes van den Bosch. Het plan was om de armsten in de maatschappij daar om te scholen tot landarbeiders en zo in de samenleving te integreren.

Kolonien van Weldadigheid op weg naar Werelderfgoed

De Maatschappij van Weldadigheid voorzag tot in de jaren dertig van de twintigste eeuw in werk, onderdak, onderwijs en zorg.
Er is nog veel van dit verleden te zien in het landschap: kolonieboerderijtjes, huis Westerbeek, de mandenmakerij, de gaarkeuken, de diverse scholen en kerken, het dorpshuis van Wilhelminaoord én de verkaveling van het land.
Vanwege het bijzondere verhaal en de bewogen geschiedenis is de kolonie voorgedragen als kandidaat voor opname in de UNESCO Werelderfgoedlijst in 2018. Om deze status te bereiken werkt de kolonie samen met andere koloniën in Veenhuizen en Ommerschans en twee koloniën in Wortel en Merksplas in België.