Concert Chamadron Havelte

Datum: 14-08-2021
Tijd: 16:00
Locatie: Clemenskerk, Havelte


Het Chamadron is een uniek instrument. Sinds 1988 vindt u in de kerktoren van de Dorpskerk te Havelte het Chamadron. Cees Roubos is klavenier en de ontwerper van het Chamadron. Het Chamadron is gebouwd door S. de Wit & zonen uit Nieuw Vennep.

De naam Chamadron is afgeleid van het woord Chamade. Dit is een orgelregister van horizontaal geplaatste trompetten. Een dergelijk register komt oorspronkelijk voor op Spaans-Portugese orgels.
In het geval van het Chamadron betreft het een reeks van vijftig trompetten, die horizontaal in de toren van de Nederlands-Hervormde kerk van Havelte zijn opgesteld en d.m.v. een klavier kunnen worden bespeeld. Zowel het instrument zelf als de naam Chamadron zijn creaties van klavenier Cees Roubos. Hij liet het instrument op eigen kosten in 1988 bouwen. In de loop der jaren is er nogal het een en ander aan het Chamadron veranderd om de klanken optimaal ten gehore te kunnen brengen. Zo moest het instrument 180 graden worden gedraaid en de vijftig trompetten moesten uitschuifbaar worden gemaakt om door de galmgaten van de kerktoren te kunnen steken.
In 1996 werd in de werkplaats van orgelbouwer De Wit de laatste hand aan het Chamadron gelegd en kon het worden teruggeplaatst in de kerktoren.

Vanaf zaterdag 5 juni tot en met 11 september 2021 wordt het chamadron wekelijks weer op de zaterdagen bespeeld.

Door het coranavirus is de toegang tot de toren voor publiek gesloten, stoelen worden op gepaste afstand op het grasveld klaargezet.

Tijd: 16.00 tot 16.30 uur.

Eventueel aanmelden per mail: nijme251@planet.nl
Info: Arend Nijmeijer, tel.: 0521-343418

Ga voor alle informatie naar www.chamadron.nl.

Lokatie:
Clemenskerk,
Uffelterkerkweg 1,
9771 PP Havelte.