Open Monumentendag Westerveld

Datum: 15-09-2019
Tijd: 10:00
Locatie: Gemeente Westerveld


Elk jaar in het tweede weekend van september zijn duizenden prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen.

                           

Het is dé kans om een plek te bezoeken waar je normaal niet zo snel komt, of om mee te doen aan een eenmalige activiteit.

Open Monumentendag 2019 vindt plaats op zaterdag 14 en zondag
15 september. Het landelijke thema voor 2019 is Plekken van plezier.

Hoe hebben mensen zich in de loop der eeuwen vermaakt, en welke monumenten zijn daarvoor het decor of het podium geweest? Met het thema Plekken van plezier sluiten we aan bij het actuele thema voor 2019 Arts and Entertainment van de European Heritage Days. Open Monumentendag is onderdeel van deze Europese monumentendagen.

Het thema van dit jaar gaat over de plekken waar mensen voor hun plezier en mét plezier naartoe gingen en gaan. Of dat nu het theater, de dierentuin, het museum, een park, een sportclub of een hotel is, het barst in ons land van de monumenten van ontspanning, vermaak, plezier en vrije tijd.
Binnen deze plezierige monumenten onderscheiden we vijf categorieën:
de podiumkunsten, de museale kunsten, sport en spel, horeca en recreatie. Het draait in dit thema om de amusementswaarde van monumenten.

  • 1. Podiumkunsten: De monumenten die onder podiumkunsten vallen zijn overal te vinden: (openlucht)theaters, muziektenten, concert-
    zalen, schouwburgen, bioscopen, gehoorzalen, (dorps)pleinen en ook kerken.
  • 2. Museale kunsten: Naast musea zijn kunstzalen, oudheids-
    kamers, galerieën, beeldentuinen en paleizen ook monumenten die het podium zijn voor museale kunsten.
  • 3. Sport en spel: Wat betreft monumenten die aan sport en spel zijn gerelateerd kun je denken aan stadions, zwembaden, boothuizen, club-en verenigingshuizen, jachthuizen, kaatsbanen en maneges.
  • 4. Horeca: Monumenten die bij deze categorie horen zijn naast herbergen natuurlijk hotels, restaurants en cafés maar ook kloosters waarin veel overnacht werd, logementen en sociëteiten waar men kwam om zich al drinkend samen te vermaken.
  • 5. Recreatie: Naast groene plekken zijn er ook andere recreatieve plekken van plezier die monumentale waarde hebben: follies en kermissen zijn eeuwenoud, later gevolgd door talloze recreatieparken en pretparken. Ook wandelroutes en pelgrimspaden passen goed binnen de categorie recreatie.

Een levendige editie!
Het moge duidelijk zijn dat dit vrolijke thema volop gelegenheid biedt voor het organiseren van allerlei activiteiten in de monumenten: diverse vormen van levende kunsten zoals zang, dans, muziek en theater.
Open Monumentendag 2019 belooft dan ook een levendige editie te worden, die de zintuigen op alle mogelijke manieren kan prikkelen: luisteren naar muziek, kijken naar een voorstelling, proeven van eten en drinken, en opsnuiven van de buitenlucht in monumentaal groen.

Ook in de gemeente Westerveld wordt de Open Monumentendag georganiseerd.

Wanneer: Zaterdag 14 en zondag 15 september 2019.

Ga voor alle informatie, locaties en openingstijden naar www.openmonumentendag.nl/westerveld.
Bekijk en download hier de folder Deelnemers Open Monumentendag Westerveld (Pdf).